Állami Foglalkoztatási Szolgálat
ePálya > Fórum

Fórum

Téma: Felsőfokú szakképzés és egyetem

Hozzászólás: 1-10 / 48 Egyszerre sor
No.   Rendezés:
Hozzászólás Időpont
(000609) Simon Adrienn 2010.08.10 13:03:42
Kedves Andrea!

Tehát a kérdésire a válaszok véleményem szerint:

1. Nem szerezhet mindkét egyetemen államilag támogatott finanszírozási formában oklevelet, hiszen kimeríti a 12 félévet még abban az esetben is, ha az osztatlan képzésben való részvétele miatt az államilag támogatott félévek száma megnő 2 félévvel, illetve ugyanabban a képzési ciklusban csak akkor szerezhet bizonyítványt, ha még nem rendelkezik azon a képzettségi szinten abszolutóriummal.
2. Átkérheti magát költségtérítéses finanszírozási formába, s ez a célszerűbb is, mivel ebből már túl van a felén, illetve költségtakarékosság szempontjából is ez a legjobb megoldás (szerintem).
3. Igen, a lehetőség, amelyről olvasott létezik a 2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról 55. § (2) bekezdése rendelkezik róla, amelyet fent is írtam. A párhuzamos hallgatói jogviszony biztosítaná, hogy mindkét szakon szerezzen államilag finanszírozott formában oklevelet, de ugye itt jön be, hogy a 12 félév plusz még, ha belekalkulálja a 2 félév „hosszabbítást” is a gyógyszerész szak egységes, osztatlan képzés mivolta miatt, még abban az esetben is túllépi az államilag finanszírozott 12 féléves keretet, illetve a szintén fent említett képzési szint azonossága miatt véleményem szerint nem lehetséges.

A fent leírtak törvényi háttere:

A hallgató létesíthet másik felsőoktatási intézménnyel további hallgatói jogviszonyt (párhuzamos hallgatói jogviszony) keretében másik oklevél vagy bizonyítvány megszerzésének céljából (40. § (2)). Az államilag támogatott képzésben való részvételt nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, azzal a megkötéssel, hogy azonos képzési ciklusban államilag támogatott képzésben kizárólag az 56. § (3) bekezdése szerinti feltételek fennállása esetén folytathatók tanulmányok. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a felsőfokú szakképzés tekintetében is.
Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben. A támogatási idő legfeljebb két félévvel megnő, ha a hallgató egységes, osztatlan képzésben vesz részt és a képzési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a tíz félévet (55. § (2)). Ennek alapján, tehát nem lehetséges, hogy mindkét szakot államilag támogatott formában végezze el.
56. § (3) A támogatási idő, illetve a költségtérítéses képzéshez rendelkezésre álló idő számításakor egy félévként kell nyilvántartani, ha a hallgató - az elsőként megkezdett képzésének legkésőbb harmadik félévében létesített további (párhuzamos) hallgatói jogviszonyára tekintettel -
a) egyidejűleg több felsőoktatási intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban, illetve ha
b) ugyanabban a felsőoktatási intézményben egyidejűleg több szakképzettség, szakképesítés megszerzésére készül fel. (2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról)

Ugyanakkor a felvételi tájékoztatóban a következő információkat találtam:

Akik a jelentkezést megelőzően folytattak már felsőfokú tanulmányokat…
- és a jelentkezést megelőző képzés államilag támogatott volt, de a jelentkező még nem szerzett abszolutóriumot
- amennyiben a támogatási idő felhasználására vonatkozó rendelkezések alapján a támogatási időt még nem használta fel- , jelentkezhet államilag támogatott képzésre akár ugyanabban a képzési ciklusban is, azonban ebben az esetben a korábban igénybe vett államilag támogatott félévek levonásával számított ideig, illetve első képzésben az abszolutórium megszerzéséig lehet az új képzésben államilag támogatott.
- Akik a jelentkezést megelőzően folytattak már felsőfokú tanulmányokat…
- és a jelentkezést megelőző képzés államilag támogatott volt, de a jelentkező már szerzett abszolutóriumot, ugyanabban a képzési ciklusban a jelentkező akkor sem vehet részt újabb államilag támogatott képzésben, ha a támogatási idő felhasználására vonatkozó szabályok alapján a rendelkezésre álló támogatási időt nem használta fel. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy – amennyiben a jelentkezőnek még maradt a támogatási idejéből, azaz a 12 félévéből – másik képzési ciklusra jelentkezzen, államilag támogatott képzésre. Tehát abban az esetben például, ha a hallgató abszolutóriumot szerzett valamely államilag támogatott alapképzésen, csak mesterképzésen vagy felsőfokú szakképzésen folytathat tanulmányokat államilag támogatott formában. Amennyiben a jelentkező ennek ellenére a jelentkezésekor államilag támogatott képzést jelölt meg, az erre vonatkozó kérelme nem teljesíthető!
- …és a jelentkezést megelőző képzés költségtérítéses volt, az abszolutórium megszerzésétől függetlenül jelentkezhet bármelyik képzési ciklusban államilag támogatott finanszírozási formára.

Ezek alapján viszont akkor felvetődik a kérdés, ha megszerzi a vegyészmérnök alapszakon a diplomát a továbbiakban már költségtérítéses hallgatóként, akkor is érvényes-e, hogy a fennmaradó féléveket igénybe veheti-e…

Tehát ebben a kérdésben, mivel nem vagyok jogász és nem ismerem-e törvény minden kiskapuját, nem mernék egyértelműen állást foglalni.

Azt javaslom, kérdésével keresse fel személyesen, telefonon vagy e-mailben az Országos Felsőoktatási Információs Központot, ők biztosan egyértelmű választ tudnak Önnek adni.

ELÉRHETŐSÉGEK
Telefon:
Információszolgálat: 189-es telefonszám, 6-os menüpont
Adminisztratív kérdésekkel kapcsolatban: 477-3100-es telefonszám

Fax:

+36-1-477-3111
E-mail:

info@felvi.hu
Levélcím:

1542 Budapest
114-es posta
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Simon Adrienn
Pályaorientációs tanácsadó
TÁMOP 2.2.2
Előzmény (000608) Hozzászólás
(000608) Bíró Andrea 2010.08.08 14:48:13
Tisztelt epalya.hu!

2008 szeptemberében kezdtem meg felsőfokú tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyész-és Biomérnöki Kar vegyészmérnöki alapképzésén (Bsc-7 félév) államilag támogatott finanszírozási formában, így 4. félévet végeztem ott 2010.június 30-ig. A mostani felvételi eljárásban felvételt nyertem a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerész osztatlan képzésére szintén államilag támogatott finanszírozási formában. Ezt 2010 szeptemberétől el szeretném kezdeni, míg a vegyészmérnöki képzésen az alapfokú diploma megszerzése a célom.
A kérdéseim a következők:
- van-e rá lehetőség, hogy mindkét egyetemen államilag támogatott finanszírozási formában oklevelet szerezzek?
- átkérhetem képzésem a vegyészmérnöki karon költségtérítéses finanszírozási formába és így maradna a 8 félévem államilag támogatott képzési formában a gyógyszerészképzésre?
- ha az előbbi nem működik, jogszabályilag nem megoldható; milyen más lehetőségeim vannak? Hogyan lehetne megoldani azt, hogy minél kevesebb félévet kelljen a költségtérítéses finanszírozási formában töltenem a gyógyszerészképzésen?
- olvastam egy olyan lehetőségről, hogy az osztatlan képzésben a 12 államilag támogatott félévet 2 félévvel meg lehet hosszabbítani. Ez milyen feltételek mellett valósulhat meg?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Bíró Andrea
Hozzászólás
(000562) M.Ildikó 2010.06.02 19:18:59
Kedves Wolf Petra !

Köszönöm a tanácsot , élni szeretnék a pályatanácsadás lehetőségével.

Tisztelettel:
M.Ildikó
Előzmény (000560) Hozzászólás
(000561) alwaysstudent 2010.06.02 15:44:37
Sziasztok!

Örömmel értesítelek Benneteket, hogy a jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk. Reméljük, így lesz elég időtök feltölteni a szükséges dokumentumokat, hogy álmaitok valóra válhassanak! Az új határidő június 20.
Minden további információt megtaláltok a www.always.hu/osztondij weboldalon.

További szép nyarat kívánok,
Bea
Hozzászólás
(000560) Wolf Petra 2010.06.01 09:19:05
Kedves Ildikó!

A pályaorientációs tanácsadás, pályaválasztási segítségnyújtás rendkívül összetett feladat. Ahhoz, hogy olyan szakmát válasszon magának, ami megfelel az érdeklődési körének, képességeinek és reális elhelyezkedési esélyeket is nyújtson a munkaerőpiacon, több információra van szükség. Konkrét választ – a kevés információ miatt – nem tudok Önnek mondani, azzal kapcsolatban, hogy melyik lenne az a képzés, amely elvégzése után biztosan el fog tudni helyezkedni. A legcélravezetőbb megoldás az lenne, ha személyesen felkeresne a lakhelye közelében dolgozó pályaorientációs kollégámat. Elérhetőségünk: www.eletpalya.afsz.hu vagy a www.epalya.hu oldalon a kezdő lapon, a bal oldali linkek között a pályaorientációs tanácsadók menüpont alatt. A tanácsadások természetesen ingyenesen vehetőek igénybe. A pályaorientációs tanácson lehetősége nyílik arra, hogy a tanácsadóval feltérképezzék a helyi munkaerő-piaci helyzetet, megismerhesse a munkáltatók elvárásait a munkavállalókkal szemben, és segít kiigazodni a rengeteg képzőintézmény által nyújtott tanulási lehetőségekről, iskolákról, tanfolyamokról. Segítséget kaphat továbbá önéletrajzírásban, illetve állásinterjúra való felkészülésben is.

Leveléből nem derült ki, hogy regisztrált álláskereső vagy sem. Amennyiben regisztráltatta magát a lakhelye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen, lehetősége van a munkaügyi által indított tanfolyamon részt venni. (ezek ingyenes képzések)
Amennyiben nem regisztrált álláskereső, akkor önköltséges tanfolyamot tud elvégezni, amik sokszor meglehetősen költségesek. Regisztrált álláskeresőknek van még olyan lehetőségük is, hogy kérhetnek támogatást egy külső, nem a munkaügyi által szervezett tanfolyami díj fizetéséhez is. Ennek feltételeiről az illetékes munkaügyi kirendeltség képzési ügyintézőjénél tud érdeklődni.

Sok sikert kívánok az elhelyezkedéséhez!

Wolf Petra
Pályaorientációs tanácsadó
Előzmény (000555) Hozzászólás
(000555) M.Ildikó 2010.05.29 16:48:17
Segítséget kérek az alábbi témában:
2006 óta élek Mo.-n, 47 éves vagyok. Szülőhazámban pénzügyesként dolgoztam középfokú végzettséggel, ami itt nem volt elég ahhoz, hogy az adott területen munkát kapjak. Próbálkoztam más pályán, de a pénzügy , számvitel, könyvelés érdekel igazán. Szeretném magam továbbképezni ezen a téren, felsőfokú látogatás nélküli vagy esti képzésre gondoltam , de nehéz a túlkínálatban kiigazodnom. Ebben kérek segítséget: milyen intézményhez forduljak, aminek elvégzése után tényleg esélyem is lenne dolgozni ? Mint friss magyar állampolgár Mo-n eddig semmilyen képzésben nem vettem részt.
Köszönettel:
M.Ildikó
Hozzászólás
(000554) Karászi Marianna 2010.05.28 12:54:50
Kedves Brigi!

Mivel Ön középfokú OKJ-s szakképzettséggel rendelkezik, ha ezt iskolai rendszerű nappali képzésben szerezte, további középfokú iskolai rendszerű nappali képzésben nem vehet részt ingyenesen.

Ha azonban ezt a képesítést felnőttképzésben szerezte, akkor még lehetősége van iskolai rendszerű nappali képzésben, középiskolában ingyenesen szakképzettséget szerezni, ugyanis az ingyenesség szempontjából az iskolarendszeren kívüli képzésben szerzett szakképesítéseket figyelmen kívül kell hagyni.

Középfokú iskolai rendszerű nappali képzésben a tanuló abban az évben kezdhet utoljára tanévet, amelyben betölti a 22. életévét, tehát Ön az idén még kezdhet tanévet, és 23 éves korig kell befejezni, ill. a 23 éves kor betöltésétől kezdődően kerül át költségtérítéses formába.

A felsőfokú szakképzések tekintetében különbség van abból a szempontból, hogy középiskolában vagy felsőoktatási intézményben szerzi. Ha középiskolában szerzi meg a felsőfokú szakképzettséget (amely végzettség szempontjából középfokú), akkor ezzel kimerítette az állami támogatottságra jogosultságát a középszintű képzésben.
Ha azonban felsőoktatási intézményben szerzi meg a felsőfokú szakképzést, akkor ez a felsőfokú képzés állami támogatottságának terhére megy (akkor is, ha ezzel még nem szerez felsőfokú végzettséget), tehát a képzés időtartamát a 12 félévből le kell vonni. Mindaddig, amíg a 12 félévből még állami támogatottságra kerete van, felsőoktatásban ingyenesen végezhet el egy felsőfokú szakképzést, attól függetlenül, hogy más szinten már kapott állami támogatást (a középfokú szinten kimerítette támogatottságát a szerzett bizonyítványával, de felsőfokú oktatásban még nem).

A felsőfokú szakképzés a felsőoktatási intézmények által hallgatói jogviszony keretében folytatott, felsőfokú végzettséget nem adó szakképzése, amely beépül a felsőoktatási intézmény alapképzésébe, és egyben az Országos Képzési Jegyzékben szereplő felsőfokú szakképesítést ad. Diplomát tehát nem ad, ellenben kreditpontokat lehet szerezni vele, melyeket bizonyos alapszakokon a későbbi továbbtanulás esetén beszámítanak. Ha felsőoktatási intézményben induló felsőfokú szakképzésre jelentkezünk, akkor ezt felsőoktatási felvételi lapon tehetjük meg a szokásos jelentkezési határidők betartásával.

Mivel azonban ez a kérdés eléggé bonyolult, és a különböző iskolák egyedi elbírálású esetekben különböző jogcímeken egyéb támogatásokat, kedvezményeket is nyújthatnak, kérem, hogy minden esetben tájékozódjon a fizetett díjakról és a kapható juttatásokról a kiválasztott iskola vagy felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályán, mielőtt oda a jelentkezését beadná.

Sok sikert kívánok,

Üdvözlettel:

Karászi Marianna
Életpálya-tanácsadó, TÁMOP 2.2.2.
Előzmény (000553) Hozzászólás
(000553) bé 2010.05.26 20:10:30
Azt kifelejtettem hogy februárban töltöttem a 22. életévemet, ez közrejátszik ?

Köszönöm válaszát előre is !
Hozzászólás
(000552) bé 2010.05.26 20:07:27
Üdvözlöm !

Abban reménykedek hogy Ön talán tudna nekem segíteni.
Van egy OKJ-s szakmám, 33-as kezdetű, ezt 3 év alatt szereztem meg.Viszont szeretnék felsőfokú szakképzésre járni melynek ideje 2 év.

Ha jelentkezek és felvesznek akkor nem tudok államilag támogatottra menni, ergo fizetnem kell a féléves tandíjat,mert van egy OKJ-s szakmám, vagy ettől függetlenül felvesznek államira tandíjmentesen ?

Köszönöm válaszát !

Brigi
Hozzászólás
(000548) Kovács Kinga 2010.05.18 13:50:41
Kedves Fazekas Dóra!

A rendelkezésére álló támogatási idő kiszámításánál alapvetően a a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény alábbi rendelkezéseit kell figyelembe vennie: „55. § (2) Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is. ...

Az államilag támogatott képzésben való részvételt
nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, azzal a
megkötéssel, hogy aki államilag támogatott képzésben valamely képzési ciklusban végbizonyítványt szerzett, ugyanabban a képzési ciklusban nem vehet részt államilag támogatott képzésben. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a felsőfokú szakképzés tekintetében is."˘

Kérem, a pontos tájékoztatás érdekében keresse meg telefonon annak az intézménynek a tanulmányi osztályát, ahova jelentkezett!

Üdvözlettel:
Kovács Kinga
Életpálya tanácsadó
Előzmény (000546) Hozzászólás
Hozzászólás: 1-10 / 48 Egyszerre sor
No.   Rendezés: