Állami Foglalkoztatási Szolgálat
ePálya > Fórum

Fórum

Téma: szintévesztés

Hozzászólás: 1-4 / 4 Egyszerre sor
Rendezés:
Hozzászólás Időpont
(000499) Simon Adrienn 2010.03.12 12:13:24
Kedves István!

Pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátás zavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos foglalkozások körében nem megengedett a legkisebb eltérés sem! Vannak olyan szakmák, ahol a színtévesztés csupán korlátozó ok, azonban a villanyszerelő szakma esetében ez kizáró és nem korlátozó ok!!! A színlátás zavarai kizáró okot jelentenek minden olyan szakmánál, ahol a színek tévesztése, fel nem ismerése balesetveszélyt, életveszélyt jelenthet: Elengedhetetlen a finom árnyalatok biztonságos felismerése, megkülönböztetése még akár rossz látási körülmények – félhomály, köd stb. - között is!

Bizonyos munkakörök esetén, megszorításokkal egyéni elbírálás szerint megengedett lehet a színtévesztés. Ilyenkor az általános alkalmassági vizsgálatokon túl a színtévesztés gyakorlati megítélésére is szükség van. Például az iparban használt összes színárnyalatú vezeték felismerése, azonosítása és elkülönítése lehetővé teszi a jelentkező számára bizonyos gyengeáramú szakmák elsajátítását.

A kérdésére, hogy vizsgát tehet-e, az adott szakiskola vagy felnőttképzési intézmény szakembere fog tudni választ adni. Az azonban biztos, hogy amennyiben le is vizsgázhat, nem fog tudni elhelyezkedni a szakmában, hiszen az üzemorvosi vizsgálaton alkalmatlanná fogják minősíteni.
Azt tanácsolom, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot egy foglalkozás egészségügyi orvossal, aki bővebb tájékoztatást fog tudni adni Önnek a kérdéseire, illetve az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézettől kérhet még bővebb tájékoztatást.

Elérhetőségeik:

1096 Budapest, Nagyvárad tér 2.
Levelezési címe: 1450 Budapest, Pf. 63.
Web: http://www.omfi.hu/
Email elérhetőség: titkarsag@omfi.hu
Telefon: 476-1168
Fax: 476-1307
Központi telefonszám: 476-1100

Foglalkozás-egészségügyi Szakellátóhely II.
1211 Budapest, Gyepsor u. 1-3.
Tel: 276-6971 Fax: 276-6971

Ifjúsági Szakmai Alkalmasságot Vizsgáló Osztály
1073 Budapest, Kertész u. 32.
Tel: 342-2502, 342-2930

Remélem tudtam segíteni!
Amennyiben további kérdése lenne, írjon bátran!
Üdvözlettel: Simon Adrienn
Pályaorientációs tanácsadó
TÁMOP 2.2.2
Előzmény (000498) Hozzászólás
(000498) Kis István 2010.03.10 09:44:03
Üdvözlet!

Én is színtévesztő vagyok, viszont elkezdtem 2 kizáró tanfolyamot is. Villanyszerelő ill. informatikai rendszergazda.
Mind a kettő szakmában vannak olyan részek ahol fontos, hogy lássuk a színeket. Szoktam is dolgozni ezeken a területeken alkalmanként és látom azokat a színeket.
Egyedül a baboskönyv az, ami feladja a leckét, bár már anyiszor volt előttem, hogy kezdem látni benne a számokat :)
(vagy emlékszem rájuk)
A kérdésem az lenne:
1. levizsgázhatok -e? ha igen,
2. akkor a munkába beállhatok -e .
3. hol találom meg azt a törvényt ami ezt leírja részletesen.

Köszönettel: István
Hozzászólás
(000489) Wolf Petra 2010.03.03 09:23:49
Kedves Róbert!

A helyi munkaügyi központ által adott tájékoztatás alapján: CNC forgácsolónál kizáró ok a színtévesztés.
A színtévesztés Magyarországon kb. 400.000 embert érint, és több, mint 100 szakmánál jelent kizáró okot. Különösen a gépipart, számítástechnikát, villamos és elektrotechnikai szakmákat érinti.
Bővebb felvilágosítást a foglalkoztatási egészségügyi orvostól kérhet.

Wolf Petra
Pályaorientációs tanácsadó
TÁMOP 2.2.2.
Előzmény (000487) Hozzászólás
(000487) Nagy róbert 2010.03.03 08:49:55
jó napot.CNC forgácsolónak szeretnék tanulni és ott a színtévesztés kizáró ok e???válaszát előre is köszönöm.(munkanélküli hivatal által)
Hozzászólás
Hozzászólás: 1-4 / 4 Egyszerre sor
Rendezés: