| Hozzászólás | Időpont |
| (000499) Simon Adrienn | 2010.03.12 12:13:24 |
| Kedves István! Pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátás zavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos foglalkozások körében nem megengedett a legkisebb eltérés sem! Vannak olyan szakmák, ahol a színtévesztés csupán korlátozó ok, azonban a villanyszerelő szakma esetében ez kizáró és nem korlátozó ok!!! A színlátás zavarai kizáró okot jelentenek minden olyan szakmánál, ahol a színek tévesztése, fel nem ismerése balesetveszélyt, életveszélyt jelenthet: Elengedhetetlen a finom árnyalatok biztonságos felismerése, megkülönböztetése még akár rossz látási körülmények – félhomály, köd stb. - között is! Bizonyos munkakörök esetén, megszorításokkal egyéni elbírálás szerint megengedett lehet a színtévesztés. Ilyenkor az általános alkalmassági vizsgálatokon túl a színtévesztés gyakorlati megítélésére is szükség van. Például az iparban használt összes színárnyalatú vezeték felismerése, azonosítása és elkülönítése lehetővé teszi a jelentkező számára bizonyos gyengeáramú szakmák elsajátítását. A kérdésére, hogy vizsgát tehet-e, az adott szakiskola vagy felnőttképzési intézmény szakembere fog tudni választ adni. Az azonban biztos, hogy amennyiben le is vizsgázhat, nem fog tudni elhelyezkedni a szakmában, hiszen az üzemorvosi vizsgálaton alkalmatlanná fogják minősíteni. Azt tanácsolom, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot egy foglalkozás egészségügyi orvossal, aki bővebb tájékoztatást fog tudni adni Önnek a kérdéseire, illetve az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézettől kérhet még bővebb tájékoztatást. Elérhetőségeik: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. Levelezési címe: 1450 Budapest, Pf. 63. Web: http://www.omfi.hu/ Email elérhetőség: titkarsag@omfi.hu Telefon: 476-1168 Fax: 476-1307 Központi telefonszám: 476-1100 Foglalkozás-egészségügyi Szakellátóhely II. 1211 Budapest, Gyepsor u. 1-3. Tel: 276-6971 Fax: 276-6971 Ifjúsági Szakmai Alkalmasságot Vizsgáló Osztály 1073 Budapest, Kertész u. 32. Tel: 342-2502, 342-2930 Remélem tudtam segíteni! Amennyiben további kérdése lenne, írjon bátran! Üdvözlettel: Simon Adrienn Pályaorientációs tanácsadó TÁMOP 2.2.2 |
|
| Előzmény (000498) | Hozzászólás |
| (000498) Kis István | 2010.03.10 09:44:03 |
| Üdvözlet! Én is színtévesztő vagyok, viszont elkezdtem 2 kizáró tanfolyamot is. Villanyszerelő ill. informatikai rendszergazda. Mind a kettő szakmában vannak olyan részek ahol fontos, hogy lássuk a színeket. Szoktam is dolgozni ezeken a területeken alkalmanként és látom azokat a színeket. Egyedül a baboskönyv az, ami feladja a leckét, bár már anyiszor volt előttem, hogy kezdem látni benne a számokat :) (vagy emlékszem rájuk) A kérdésem az lenne: 1. levizsgázhatok -e? ha igen, 2. akkor a munkába beállhatok -e . 3. hol találom meg azt a törvényt ami ezt leírja részletesen. Köszönettel: István |
|
| Hozzászólás | |
| (000489) Wolf Petra | 2010.03.03 09:23:49 |
| Kedves Róbert! A helyi munkaügyi központ által adott tájékoztatás alapján: CNC forgácsolónál kizáró ok a színtévesztés. A színtévesztés Magyarországon kb. 400.000 embert érint, és több, mint 100 szakmánál jelent kizáró okot. Különösen a gépipart, számítástechnikát, villamos és elektrotechnikai szakmákat érinti. Bővebb felvilágosítást a foglalkoztatási egészségügyi orvostól kérhet. Wolf Petra Pályaorientációs tanácsadó TÁMOP 2.2.2. |
|
| Előzmény (000487) | Hozzászólás |
| (000487) Nagy róbert | 2010.03.03 08:49:55 |
| jó napot.CNC forgácsolónak szeretnék tanulni és ott a színtévesztés kizáró ok e???válaszát előre is köszönöm.(munkanélküli hivatal által) | |
| Hozzászólás | |